3 min

Du borde ha mer muskler.

Har du fått höra att du måste ha mer muskler? Sant eller inte? Bra eller inte?

Olika målsättningar

Många har mål som att bli starkare, smidigare, snabbare, förbättra sin löpning eller kunna vandra mer i berg och natur utan smärta, ha mer energi i vardagen eller helt enkelt känna sig piggare. För några av dessa personer är större muskler inte önskvärt eftersom de inte vill bli "stora" och de kanske tror att större muskler främst påverkar utseendet.

Men efter många års erfarenhet av att hjälpa människor mot sina mål är det tydligt att ökande muskelmassa är fördelaktigt, och för många skulle det kanske vara det snabbaste sättet att närma sig sina mål.

I denna artikel kommer vi att belysa varför det är viktigt att öka muskelmassan, även för dig som inte har som ett direkt mål att få större muskler.

Vill du lära dig mer om detta och andra hälsorelaterade ämnen? Bli personlig tränare och få chansen att hjälpa andra. Läs mer här!

Starkare, utan att få stora muskler?

Ett påstående jag ofta hör är att stora muskler bara är "onödiga prydnader". Det är vanligt att höra från folk som vill börja träna att de vill "bli starkare utan att få stora muskler".

Även om det är möjligt att bli stark i förhållande till sin kroppsvikt och att man kan bli starkare utan att nödvändigtvis få mer muskelmassa, bör man komma ihåg att en större muskel troligen är en starkare muskel.

Styrka beror på flera faktorer men muskelfibernas storlek och därmed musklerna är en av de viktigaste faktorerna för hur starka vi är.

Om du jämför en person med stora muskler med en med små muskler, skulle de flesta satsa sina pengar på den med de största musklerna.

Styrka är också beroende av andra faktorer, som hur bra vårt nervsystem interagerar med muskulaturen. För många av oss, är det dock muskelmassan som är den mest begränsande faktorn för vår styrka.

När det gäller styrka är det en specifik egenskap.

Stora muskler = dålig rörlighet?

Det är en vanlig missuppfattning att personer med stora muskler är stela, detta stämmer inte alltid.

Rörlighet är en komplex egenskap där det viktigaste för att bibehålla god rörlighet är regelbunden användning av leder och muskler genom stora rörelseomfång. God träning kan ge bra rörlighet oavsett muskelmassa.

Att öka muskelmassan kan för många vara ett effektivt sätt att uppnå träningsrelaterade mål och en bättre vardag.

Vill du lära dig mer om träning, hälsa eller kost? Ta en titt på alla våra kurser och utbildningar.

Publisert: 30.01.2024 KL. 12:42
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy