6 min

Intervju: Martin Tunhag, Lic. Medicinsk Tränare

Martin Tunhag är utbildad Cert. Kost och Träningskonsult och Lic. Medicinsk Tränare, egen företagare och utbildare på The Academy. Han har en bakgrund som yrkesmilitär och engagerar sig i BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) i Halmstad. Martin brinner passionerat för sitt yrkesval, att hjälpa människor att hitta tillbaka till träningen, oavsett bakgrund eller tuffare förutsättningar.

När upptäckte du din kärlek till träning och hälsa?

Så länge jag kan minnas har jag älskat att röra på mig. Som barn var jag ofta ute och klättrade i träd, sprang i skogen och utmanade mig redan då fysiskt. Jag har alltid gillat att se vad min kropp kan klara av och hur jag kan utveckla den. Det var dock som 18-åring jag blev riktigt ”troende” av träning och började träna mer strukturerat. 

Vad fick dig att omvärdera det från ett intresse till en karriärmöjlighet?

När jag var 22 år gammal kände jag att det var dags att byta karriär och det självklara valet var då att utbilda mig till personlig tränare. Jag har alltid hjälpt kompisar och kollegor med träning så det blev en naturlig utveckling för mig. 

Du har tidigare jobbat som yrkesmilitär. Vilka lärdomar har du tagit med dig därifrån till vardagen och yrkeslivet?

Det största lärdomen jag har med mig är att vara tacksam för hur bra vi har det i Sverige och vilka möjligheter vi har till att kunna påverka våra liv. Jag har fått lära mig att pusha mina gränser både fysiskt och mentalt, vilket bland annat har gjort mig mer stresstålig. Jag har även fått stor användning av den ledarskapserfarenhet militäryrket gav mig. 

Du är även verksam inom BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) i Halmstad. Vad är din roll där?

BUP anlitar mig och min anläggning (Multifit Halmstad) för hälsofrämjande träning som behandlingsmetod för deprimerade ungdomar. 

Varför har du valt att engagera dig i BUP?

Det började med att BUP sökte någon som kunde genomföra träningen inför en studie som skulle göras, rörande vilken effekt som träning kan ha för att mildra eller bota depression. Efter de framgångsrika resultaten på studien så har de sedan beslutat att använda träningen som behandlingsmetod. Jag upplever att vi i många fall räddar livet på ungdomarna. Träningen vi gör är ett bra tillvägagångssätt på hur jag kan bidra med min kompetens, för deras och för samhällets bästa.

2013 valde du att studera Cert. Kost och Träningskonsult på The Academy. Vad fick dig att hoppa på den utbildningen?

När jag hade bestämt mig för att bli personlig tränare sökte jag information på nätet om vad folk skrev om utbildningarna på marknaden. Jag hörde mig även för om rekommendationer och The Academy blev ett självklart val för mig, då jag alltid vill jobba med kvalitet i första hand. Jag visste att jag ville satsa ordentligt på detta yrket och ville gärna ha något mer än ”bara” en PT-licens. Med utbildningen Cert. Kost och Träningskonsult fick jag med mig mer kunskap som jag visste skulle utmärka mig lite extra som personlig tränare. 

Vad fick dig att gå vidareutbildningen Lic. Medicinsk Tränare?

Jag vill som tidigare nämnt alltid jobba med kvalitet och detta blev ett klockrent steg i den riktningen. Jag ville höja ribban på min kompetens ytterligare. När möjligheten att gå utbildningen Lic. Medicinsk Tränare kom så var jag direkt intresserad.

Vad var det som främst lockade med Lic. Medicinsk Tränare?

Jag har egentligen aldrig stött på en kund/klient som inte har eller har haft ont någonstans. Många har också kommit med diagnoser av olika slag. Det som lockade med att bli Lic. Medicinsk Tränare var framförallt att skapa en starkare trygghet i hur jag kan agera utifrån kundernas diagnoser och skador. 

På vilket sätt har utbildningen förändrat ditt yrkesliv?

Utbildningen har gjort mig mycket tryggare i hur jag Kan lägga upp träningen för kunder med hänsyn till olika former av diagnoser eller problem. Med den kunskap jag fick så blev det lättare att jobba ännu mer långsiktigt i hur vi kan förändra kroppen till det bättre. Jag tänker att en PT-kund ska kunna använda mig som en guide genom det mesta som rör hälsan, hela livet ut. Då behöver man som tränare både kunna arbeta runt skador som kommer och går, men framförallt jobba förebyggande för framtiden. 

Jag har även fått en bättre förstående för hur personal från sjukvården och friskvården arbetar och hur vi alla har olika roller att fylla för patienten/kunden. Utbildningen har möjliggjort ett starkare samarbete mellan kollegor i hälsobranschen. 

Idag är du även utbildare på The Academy. Vad fick dig att bli intresserad av läraryrket?

Jag trivs med att se och hjälpa eleverna att göra samma resa som jag har gjort. Jag vill inspirera blivande personliga och medicinska tränare att förstå vilken otroligt positiv påverkan de kan ha på folk. 

Vad är det roligaste med läraryrket?

Att få se utvecklingen hos eleverna från dag till dag. Vilken extremt stor skillnad det kan bli på kort tid, med rätt verktyg! 

Vilka rekommenderar du ska gå Lic. Medicinsk Tränare?

Alla som idag aktivt jobbar med att förbättra människors hälsa och vill ta det hela till nästa nivå. Personliga tränare, fysioterapeuter/sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer, osteopater, läkare. Alla som har bra träningserfarenhet och som jobbar med individer som behöver förbättra sin hälsa kan ha stor nytta av denna utbildningen. 

Martin Tunhag - Instagram

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Medicinsk Tränare?

Publisert: 14.08.2020 KL. 02:46
Av:
The Academy
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy