10 min

Vitamin K ger större muskler

Vitamin K har länge varit känt för sin betydelse för blodets koagulering och starka ben. Nu visar nordisk forskning att vitaminet även kan bidra till större och starkare muskler.

Vitamin K är ett fettlösligt vitamin som finns i två former: vitamin K1, som också kallas fyllokinon, och vitamin K2, som också kallas menakinon. I dag finns det inga nodiska rekommendationer för tillskott av vitamin K i kostråden, men under de senaste åren har flera studier visat att det kan finnas fördelar med att öka intaget av detta vitamin.

Vitamin K1 bildas i växter och är viktigt för blodets förmåga att koagulera. Bra källor till vitamin K1 är gröna bladgrönsaker som broccoli, sallad och spenat. Vitamin K2 bildas av bakterier i tarmen hos människor och djur men vi behöver även vitamin K2 från kosten. Bra källor till vitamin K2 är till exempel yoghurt, äggula, kycklinglever, nötkött och ostar som gammelost och Roquefort.
Vitamin K2 kan också bildas vid jäsning av grönsaker. Detta vitamin är betydelsefullt för en god benhälsa och för att bygga ett starkt skelett. Nu menar forskare vid matforskningsinstitutet Nofima att vitamin K2 även är bra för att få större muskler.

Starkare och större muskler

Förlust av muskelmassa är en del av det naturliga åldrandet hos oss människor. Minskad muskelmassa leder till nedsatt funktionsförmåga och försämrad fysisk form hos många äldre. Hur stor muskelförlust den enskilde upplever och hur snabbt det sker beror på flera faktorer men det går snabbare ju äldre man blir. En bra kost i kombination med regelbunden träning kan bromsa muskelförlusten och minskningen av styrka.

Forskare vid Nofima påpekar att muskelförlust hänger samman med lägre bentäthet och ökad risk för benbrott. De ville därför undersöka om vitamin K2 kunde påverka muskeluppbyggnaden. Som en del av sitt forskningsprojekt "SunnMat" såg forskarna att muskelceller som fick tillskott av vitamin K2 producerade mer energi, blev friskare och växte bättre. Dessutom rörde sig dessa celler snabbare än muskelceller utan vitamin K2.

– Vi menar därför att det kan vara fördelaktigt att inkludera produkter med vitamin K2, såsom kött och animaliska livsmedel, i en balanserad kost som stimulerar till större muskler, skriver forskarna på Nofimas hemsida.

Även flera andra kliniska studier har tidigare visat att tillskott av vitamin K2 kan ha en anmärkningsvärt positiv effekt på osteoblaster, som är viktiga för att bilda och underhålla benvävnad, samt att vitaminet stärker benvävnaden vid inflammation.

Källor:

https://nofima.no/mening/spis-kjott-som-inneholder-masse-vitamin-k2-og-du-blir-sterk/

https://nhi.no/kosthold/ernaring/kroppen-trenger-mer-vitamin-k2/

https://forskning.no/menneskekroppen-blod-forebyggende-helse/derfor-er-k-vitamin-sa-viktig/276706
 

Publisert: 08.09.2025 KL. 11:59
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 
The Academy