5 min

Vad tjänar en PT?

”Du är din egen lyckas smed" är ett uttryck som många känner till inom PT-yrket. Orsaken till att man i hög grad bestämmer sin egen framgång som personlig tränare är att det är ett provisionsyrke. Sålänge du har klienter som är villiga att betala för dina timmar kan du tjäna hur mycket pengar som helst. Men vad tjänar en genomsnittlig Personlig Tränare? Det ska vi kika på i denna artikel!


Timlön
Inom träningsbranschen betraktas det oftast som deltid när en personlig tränare arbetar mellan 5–20+ timmar per vecka och heltid när en PT levererar 25–35+ timmar per vecka. Timlön är central i vardagen som personlig tränare. Oavsett om du arbetar som frilansare eller är anställd har du ett timpris som utgör grunden för din månatliga inkomst. Om du frilansar (som frilansare har du eget företag och kan antingen betala en månadshyra till gymmet som då låter dig träna klienter som du fakturerar själv, alternativt så betalar klienterna till gymmet och du fakturerar gymmet en del av intäkten). 

Ex, om du får 250 kronor per timme och jobbar 80 timmar per månad, blir din månatliga inkomst 20 000 kronor. Om timpriset istället är 500 kronor med samma antal timmar skulle lönen bli 40 000 kronor.
 
Det är en betydande inkomst baserad på endast 80 arbetstimmar, men det illustrerar också bilden av timlön som en central faktor för att beräkna lönen. Om du räknar på en vanlig heltid, motsvarande 160 timmar per månad som PT, skulle inkomsten vara en helt annan. Det bör nämnas att 160 timmar per månad som PT är en omöjlig arbetsmängd för de flesta.


I ett provisionsyrke som personlig träning kan det vara en bra idé att räkna ut antalet timmar som levereras per vecka och månad, och sedan multiplicera detta med din timlön för att hålla koll på din egen lön och omsättning per månad.


PT som yrke kommer med andra ord att vara som andra säljyrken: Omsättningen och inkomsten kommer att variera från månad till månad baserat på försäljning och tillgång till kunder vid varje given tidpunkt.
 
Vad är en vanlig årsinkomst?
Det finns personliga tränare som tjänar endast 50 000 kronor per år, medan andra PT:er i branschen omsätter över 1,5 miljoner. Genomsnittsinkomsten varierar från 300 000 till 600 000 beroende på var du arbetar och om du är anställd eller frilansare. Med andra ord är det omöjligt att hitta en exakt siffra för vad du kan tjäna som PT, eftersom det beror på följande kriterier:
 

  • PERSONLIGA TRÄNAREN: Ditt eget varumärke som PT. Din professionella kunskap och personliga tillvägagångssätt i PT-rollen.
  • FÖRSÄLJNING: Din egna insats inom försäljning och marknadsföring som PT.
  • MARKNADEN: Tillgången på kunder där du arbetar.
  • TIMLÖN: Din lön per timme.
  • ANSTÄLLNINGSFORM: Frilans eller anställd.
  • TÅLAMOD: Att lyckas som PT kräver oftast tid.

 
Dessa punkter kommer att vara avgörande för att lyckas med att bygga upp en kundbas som är villig att betala för dina tjänster som PT. Det kan finnas stora skillnader i lön för varje enskild PT på samma träningscenter. Det beror på graden av egeninsats.
 
 
Du skapar din egen lön som PT
Personlig träning är ett yrke som många beskriver som ett drömyrke eller världens bästa jobb. Det är något många är överens om eftersom man jobbar med sin hobby. Träning är attraktivt och spännande att arbeta med. Drömjobbet kommer dock med ett pris eftersom träning är ett provisionsyrke där du i mycket hög grad kan bestämma din egen lön - både för det bättre och sämre. Därför tjänar vissa väldigt bra medan andra tjänar lite för lite.

På senare år har det blivit allt vanligare med heltids-/deltidsanställningar för personliga tränare, vilket innebär att de blir anställda med fast lön. Det kan vara ett spännande projekt för att se vilken skillnad en PT kan göra för en medlemsbas på ett träningscenter.
För närvarande är det dock ofta ett provisionsyrke med stora möjligheter för de som lyckas med försäljning och marknadsföring inom PT-rollen.
 
Vill du lära dig mer om hur du kan tjäna mer? Ta en titt på vår utbildning "Bli en Fullbokad PT- Sälj & Marknadsföring"

Publisert: 30.01.2024 KL. 03:57
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy