9 min

Varför burpees?

Burpees är en träningsövning som har blivit alltmer populär under de senaste åren. Denna mångsidiga och krävande övning kan ge en effektiv helkroppsträning på kort tid.

Burpees är en träningsövning som har blivit alltmer populär under de senaste åren. Denna mångsidiga och krävande övning kan ge en effektiv helkroppsträning på kort tid. I den här artikeln kommer vi att utforska vad burpees är, deras fördelar och hur du kan integrera dem i din träningsrutin.

Vad är burpees?
Burpees är en kombinationsövning som involverar flera muskelgrupper samtidigt. Den består av olika rörelser, inklusive hopp, armhävningar och knäböj. Burpees används ofta som en del av högintensiv träning eftersom de kan öka hjärtfrekvensen och bränna många kalorier på kort tid.

Burpees är en mångsidig övning som kan anpassas till olika konditionsnivåer. De kan utföras var som helst utan behov av särskild utrustning, vilket gör dem populära bland både nybörjare och erfarna utövare. Övningen hjälper till att stärka musklerna i hela kroppen, inklusive armar, ben, bål och rygg.

Definition av burpees
En burpee börjar med en snabb knäböj och därefter ett fall ner i en armhävningsposition. Efter armhävningen hoppar du upp igen och avslutar rörelsen med ett nytt hopp.

Den intensiva naturen hos burpees gör dem till en effektiv övning för att förbättra både styrka och kondition. Genom att regelbundet inkludera burpees i din träningsrutin kan du uppleva ökad uthållighet och muskelmassa över tid.

Historien bakom burpees
Burpees introducerades ursprungligen på 1930-talet av en amerikansk fysiolog vid namn Royal H. Burpee. Övningen utvecklades ursprungligen som en metod för att testa fysisk kondition och inkluderades senare i träningsrutiner tack vare dess effektivitet.

Sedan dess har burpees blivit en populär övning i olika träningsmiljöer över hela världen. Deras förmåga att utmana både kropp och sinne har gjort dem till en favorit bland utövare som vill tänja på sina gränser och uppnå maximala resultat.

Fördelarna med burpees
Burpees har många fördelar när det gäller fysisk och mental hälsa. Låt oss utforska några av dem närmare!

Fysisk hälsa och burpees
Burpees kan bidra till att stärka musklerna i hela kroppen, inklusive armar, axlar, bröst, rygg, mage, höfter och ben. Denna helkroppsträning kan också bidra till att förbättra uthållighet, kardiovaskulär hälsa och kaloriförbränning.

Förutom att stärka de stora muskelgrupperna är burpees också effektiva för att aktivera mindre stabiliserande muskler som annars ofta förbises. Detta kan bidra till att förebygga skador och förbättra kroppens allmänna funktionalitet.

Mental hälsa och burpees
Att utföra burpees kan också ha positiva effekter på den mentala hälsan. Träning i allmänhet har visat sig bidra till att minska stress, förbättra humör och öka energinivåerna. Burpees, med sin intensiva natur, kan bidra till att frigöra endorfiner och ge en känsla av prestation.

Den kognitiva fördelen med burpees ligger i det ögonblick av full koncentration som krävs för att utföra rörelsen korrekt. Detta kan bidra till att skapa en mental paus från vardagens stress och bekymmer, och förbättra fokus och mental klarhet.

Hur gör man burpees på rätt sätt
För att få ut mesta möjliga av burpees är det viktigt att utföra dem korrekt och undvika vanliga misstag. Här är en steg-för-steg-guide till hur man gör burpees:

  1. Stå med fötterna axelbrett isär.

  2. Hoppa upp i luften och landa i en knäböjsposition.

  3. Placera händerna på marken och hoppa bakåt till en armhävningsposition.

  4. Gör en armhävning.

  5. Hoppa tillbaka till knäböjspositionen.

  6. Hoppa upp igen och sträck armarna över huvudet.

Vanliga misstag att undvika:

  • Försämra inte tekniken. Det är viktigt att bibehålla rätt form genom hela rörelsen.

  • Stressa inte över antalet repetitioner i början. Börja med ett lågt antal och öka gradvis över tid.

  • Hoppa inte för hårt eller landa för tungt när du går ner i knäböjspositionen.

  • Underskatta inte behovet av uppvärmning och stretching före träning.

Varianter av burpees
Det finns många olika varianter av burpees som du kan prova, beroende på din konditionsnivå och dina mål. Låt oss titta närmare på två olika varianter:

Burpees för nybörjare
Om du är nybörjare kan det vara klokt att börja med en enklare version av burpees. För att göra detta kan du hoppa rakt upp och ner utan att göra armhävningen eller hoppa tillbaka i armhävningspositionen (detta sätt att göra burpees på kallas ibland för up/downs).

Det är viktigt att fokusera på rätt teknik när du utför burpees för att undvika skador. Se till att hålla ryggen rak under hela övningen och landa mjukt när du hoppar ner i plankan. Håll bålen spänd för att skydda ryggen och förbättra stabiliteten.

Avancerade burpees-varianter
Om du vill utmana dig själv mer kan du prova några av de avancerade varianterna av burpees. Detta kan inkludera att lägga till ett explosivt hopp, ett hopp med benlyft eller en jump squat efter hoppet.

Att inkludera variationer i din träning kan hjälpa till att hålla motivationen uppe och hindra träningen från att bli tråkig. Genom att prova olika varianter av burpees kan du också arbeta med att utveckla olika aspekter av fysisk form, såsom explosiv styrka, smidighet och koordination.

Integrering av burpees i din träningsrutin
Burpees kan vara en effektiv övning att inkludera i din träningsrutin på olika sätt. Här är två idéer:

Burpees som uppvärmning
Du kan använda burpees som en del av din uppvärmning innan ett träningspass för att öka pulsen och förbereda kroppen för träning.

Ett bra sätt att inkludera burpees som uppvärmning är att utföra en serie med 10 till 15 repetitioner med fokus på rätt teknik och dynamik. Detta kommer att bidra till att aktivera stora muskelgrupper som ben, armar, bröst och bål, och förbereda din kropp för det kommande träningspasset.

Burpees i högintensiv intervallträning (HIIT)
Burpees passar perfekt in i ett HIIT-pass! Du kan inkludera burpees i en serie övningar med hög intensitet som ska utföras i intervaller.

I ett HIIT-pass kan du till exempel utföra 30 sekunder med burpees följt av 30 sekunders vila eller en annan övning. Upprepa detta i flera omgångar för att uppnå både konditions- och styrkefördelar. Burpees kommer att bidra till att snabbt öka hjärtfrekvensen, öka ämnesomsättningen och utmana både muskler och kardiovaskulära systemet.

Avslutning
Burpees är en effektiv övning som kan ha positiva effekter på fysisk och mental hälsa. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, är det viktigt att utföra burpees med rätt teknik och gradvis bygga upp intensiteten. Försök att integrera burpees i din träningsrutin och upplev fördelarna själv.

Blir du inspirerad av effekten burpees kan ha på fysisk och mental hälsa, och vill hjälpa andra att uppnå sina träningsmål? På The Academy förstår vi att en solid utbildning är nyckeln till framgång som personlig tränare. Med vårt team av toppkvalificerade föreläsare, inklusive fysioterapeuter, näringsfysiologer och många fler, erbjuder vi en personligt anpassad studieplan som kommer att utveckla dina kunskaper och göra dig till en eftertraktad PT. Bli en del av Nordens mest populära PT-utbildning och starta din resa mot att bli en av landets bästa personliga tränare. Läs mer om vår PT-utbildning och ta det första steget mot en karriär fylld med möjligheter.

 

Publisert: 26.06.2024 KL. 05:57
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy