4 min

Ursprung, fäste, funktion; varför är det viktigt att känna till?

Förstå varför rörelser sker och varför du tränar en övning

Förståelse

En sak vi ofta behöver påminna studenter om att lägga tid och fokus på i sina studier är att lära sig musklers ursprung, fäste och funktion. Det handlar inte om att kunna rabbla upp latinska namn, utan om att enkelt kunna förklara och förstå var musklerna börjar (ursprung) och var de fäster sig (fäste). På så sätt kan vi också förstå varför specifika rörelser sker eftersom en av muskelns uppgifter är att dra två ben närmare varandra. Vi får även en bättre förståelse för hur man utsätter en muskel i full sträckning under rörelseträning.

Utifrån detta är det viktigt att känna till muskelns egenskaper så att vi som personliga tränare kan analysera övningar, coacha klienter, säkerställa att övningarna har önskad effekt, eller eventuellt ta bort övningar som inte ger det resultat vi är ute efter.

Vill du bli personlig tränare? Läs mer och anmäl dig här!

Exempel
Låt oss ta ett exempel inom styrketräning. I en facepull i kabelmaskin vill vi träna baksida axel (m. deltoideus posterior) genom att dra armbågarna bakåt och ut åt sidan. På detta sätt kan vi tydligt se att baksidan av axeln drar ihop sig och överarmen rör sig. Ett bra tips kan vara att tänka att kabeln ska dras mot ögat i en rak linje. Om målet med övningen är att rikta allt fokus mot baksida axel, kan det vara fördelaktigt att försöka minimera rörelse i skulderbladen. Mellan skulderbladen ligger nämligen bland annat m. trapezius (mellersta delen) och m. rhomboideus. Vid för tung belastning eller mycket retraktion av skuldran ökar deras aktivering. Det är detta vi syftar på när vi pratar om att förstå hur muskelns funktion fungerar och potentiellt undvika att andra muskler tar över det vi vill att en specifik muskel ska göra, vilket lät kan hända om vi inte känner till muskelns ursprung-fäste-funktion.

Rectus Femoris och Latissimus Dorsi
Om vi ägnar oss åt rörlighetsträning och vill sätta m. rectus femoris (en av de fyra musklerna på framsida lår) eller m. latissimus dorsi (den breda ryggmuskeln) i full sträckning behöver vi veta var de börjar och slutar. Till exempel, m. rectus femoris går över både knäleden och höftleden. För att sätta den i full sträckning måste knäleden böjas och höftleden sträckas ut – det räcker alltså inte att bara böja knät. När det gäller m. latissimus dorsi har den fyra olika fästpunkter. Därför räcker det inte alltid att bara sträcka båda armarna över huvudet för att sätta den på sträck. Ett bra tillvägagångssätt kan vara att jobba med en sida i taget, eftersom muskeln löper på båda sidor av överkroppen. Därefter kan man rotera höften samtidigt som man sträcker upp ena armen, gärna med stöd, och tänka på att skapa en båge med överkroppen för att öka avståndet mellan armhålan och höftkammen.

 

Detta är bara några exempel, men som väl understryker vikten av att känna till musklers ursprung, fäste och funktion. Genom denna kunskap kan övningar och rörlighetsträning anpassas bättre för kunden.

Publisert: 11.11.2024 KL. 02:50
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy