4 min

Tre saker du vill veta inför löpsäsongen!

Inlägget är skrivet av Magnus Hagström som du träffar på vidareutbildningen Löpcoach och PT-utbildningen på The Academy.  

Alla kan springa!

 

När vi tränar olika sporter jobbar vi mycket med den teknik som är specifik för just den sporten. Tränar vi styrketräning tänker vi på hur vi gör övningarna och hur det känns när vi gör dem. Men när det handlar om löpning är teknikmedvetenheten som bortblåst. Få tänker på hur de springer, hur fötterna sätts i och vilken kroppshållning de har under löpningen. Bara för att vi tar oss fram på ett sätt som liknar löpning betyder inte det att det är säkert eller effektivt.

Att arbeta med löptekniken minskar risken för skador. Det är också ett effektivt sätt för att snabbt förbättra ditt resultat, både vad gäller tider och distanser. Många löpare jagar kilometer efter kilometer i förhoppning om att bli en bättre löpare. Men det är ganska kontraproduktivt eftersom det ofta blir mycket träning med dålig kvalitet.

Se till att du får in någon typ av teknikträning vid varje tillfälle du springer. Lägg till exempel in några drillar i uppvärmningen eller kanske någon teknikövning var femte eller tionde minut när du springer. På så sätt ökar din medvetenhet om hur du fördelar kroppstyngd när du springer, hur foten landar på marken, hur det känns och så vidare.

För att få behovsanpassade teknikövningar och öka medvetenheten om hur du springer är det bra att ta hjälp av en tränare. Genom att exempelvis filma din löpning kan teknikövningarna anpassas för just dig och du kan med egna ögon se vad som behöver utvecklas. Några snabba tips att tänka på är de här:

 
  • Löpsteget Många tar väldigt långa steg där foten landar framför kroppens lodlinje. En konsekvens av det är att du bromsar din egen fart varje gång du sätter ned foten i marken. Tänk dig en boll som rullar. Den har endast kontakt med marken rakt under sin egen lodlinje. Jämför det med ett ägg som rullar på högkant. Äggets fart stoppas upp varje gång det ska upp på en av sina toppar. Samma sak sker när du sätter i foten framför dig. Sträva efter att ta kortare steg där du hela tiden landar rakt under dig själv.
 
  • Din hållning i löpningen Många sjunker ihop i sin löpning för att de inte är tillräckligt starka i coremuskulaturen, det vill säga att vi inte orkar bibehålla en bra hållning. Se till att ha lätt böjda knän och sträck i höften, föreställ dig att någon drar dig uppåt. Höften ska peka rakt fram när du springer och du ska känna stabilitet och kontroll i höften. Och glöm inte bort att varva löppassen med styrketräningspass. En stark bål påverkar din löpteknik positivt.
 
  • Fotisättningen är viktig Tar du för långa steg landar du ofta på hälen, vilket är ett onaturligt löpsteg. Försök i stället att landa på den främre trampdynan och sedan ”kysser” du lätt marken med hälen.  Du kan pröva tekniken genom att springa barfota på ett fast underlag, ett sätt att naturligt börja ta kortare steg och landa på fotens främre del.  Men ta det lugnt med barfotalöpningen och den nya tekniken. Många som ändrar teknik för fort får problem.  Att landa på mellanfoten kräver mer av dina vader och fötter. I början kan det räcka med några minuter i taget för att sakta men säkert stärka upp underbenet och foten.
 

Lycka till med tekniken och tänk på att 15–30 minuter teknikträning 1-2 gånger i veckan troligen kommer utveckla dig mer som löpare än om du lägger just den tiden på att ”bara” springa.

Publisert: 24.04.2023 KL. 03:01
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy