7 min

PT vardag - Mitt liv som Personlig Tränare

Att bli Personlig Tränare är något av det bästa jag gjort i mitt liv

My history

I skolan hade vi en klassbok, där vi skulle skriva bl.a. vad jag vill bli när jag blir stor. Jag skrev att jag ville bli läkare eller veterinär  .....  hmmmm vad blev jag? Vad det gäller träningen började jag min idrottskarriär i tidig ålder och jag sprang min första tävling som 5-åring, 60 meter och jag vann, vilket var magiskt kul. Det gav mig givetvis mer motivation och inspiration till fortsatt träning och tävling, både som motionär och elitidrottare. I vår friidrottsförening fick vi äldre uppdraget att vara ledare och tränare för de yngre barnen, vilket innebar att jag gick min första tränarutbildning som 12 åring och med det var bollen i rullning. Alla dessa år har jag utvecklats  som Personlig Tränare, Fys Tränare, Medicinsk Tränare, friidrotts tränare, lärare och mentor.

En ”vanlig” arbetsdag som PT

06.00 Jag startar dagen med att vara i god tid på jobbet. Jag gillar att vara väl förberedd samt att få en god skön start på jobbet. Det blir morgonfika med PT kollegorna men fortfarande tar jag mig tid att stämma av träningsplaneringen och dagens upplägg för dagens kunder. Det blir till att stämma av utrustningen samt förbereda min egen kropp fysiskt och mentalt för dagens uppdrag. 07.00 - 12.00 Mellan 07.00 - 12.00 är det lagom att ha fem PT kunder. Ett PT-pass är 55 minuter, vilket möjliggör att jag får 5 minuters minirast för mellanmål, samt förbereda mig för nästa kund. Det bästa är att ha fasta tidsbokningar, dock finns ett antal kunder vill ha mer flexibla tidsbokningar.
Jari Ketola
12.00 Min dagliga lunch består som oftast av en hälsosallad med en massa olika grönsaker oftast med kyckling, tonfisk eller räkor. Jag slarvar aldrig med mina luncher, är som en baby i behov av goda mat rutiner. Oftast planerar jag in en timmes lunch eller mer. Om jag får en längre lunch blir det även tid för egenträning. 13.00 - 16.00 Mellan 13.00 - 16.00 kommer eftermiddagskunderna, då är det lagom att ha 3 kunder. Totalt blir det cirka 6-8 kunder per dag. Det som blir extra viktigt för mig är att kunderna får samma höga kvalitet vad det gäller träning, optimering, service, engagemang och magi. 16.00 Dags för egentid. Efter intaget av mellanmål så blir det egenträning för mina egna tränings/tävlings och hälsomål. Det blir antingen kast och teknik pass, funktionspass, styrkepass, konditionsträning eller återhämtningspass. När dagen är slut tar jag tid för administration, summering och uppdatering av klienternas pass.
Jari Ketola tillsammans med tidigare eleven Sarah Sjöström

Jag vill boosta mig med bra energi

För att bibehålla en god bra energinivå under arbetsdagen så använder jag mig av några viktiga saker som fungerar bra för mig. Det är viktigt att jag sköter min egen träning och återhämtning, Jag tränar ofta men på olika nivåer från 1-10 under dagarna och veckan. Så mitt syfte med egen träning är att utvecklas själv som människa men också att hålla hög kvalitativ nivå på jobbet. Jag har noterat att när jag tränar så sorterar jag och får klarhet i frågor som uppstått under arbetsdagen.

Mina kundernas förväntningar

PT-kunderna som kommer till mig söker en personlig tränare för att de har olika önskemål, såsom fysiska mål, olika hälsomål men också med olika tydliga prestationsmål inom löpning, golf, skidor, osv. Kunderna vill både känna, uppleva och se utveckling i sin träning. De vill se progression som t.ex. att de blivit starkare, bättre kondition, bli snabbare osv. Då är mitt uppdrag är att kunna påvisa resultat och utveckling. Vanliga mål är att komma i bättre form, får bra träningsrutiner, bli starkare, orka mer, minska olika besvär men och kunna prestera bättre i löpning, golf och dylikt. Oavsett mål är det alltid en spännande utmaning för mig. Mitt uppdrag är att alltid leverera.

Mina kunder är i total fokus nu och för framtiden

Jag har kunder som jag arbetat med i över 15 år och det är magiskt att få följa mina kunders träningsresa, att få vara med hela vägen mot målet och följa utvecklingen på alla plan. Grunden för mina kunders träningsutveckling är en optimal träningsplanering. En årsplanering med ett helhetstänk vad gäller, styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning, snabbhetsträning, koordinationsträning, analyser, tester, kostupplägg, vila och återhämtning för att nå målet. Ibland kanske det inte blir som vi planerat, då har jag alltid träningsplaneringen och träningsdagboken till hjälp för att kunna se vad fungerade bra och vad som inte fungerade.

24/7 support är viktigt för mig

Som personlig tränare arbetar jag med en helhet, där själva livet är centrum och prio ett. Kundens knopp, kropp och själ ska fungera optimalt och då kan vi prestera bättre. Så ett av mina uppdrag som personlig tränare är att vara ett stöd under tränings- och livsstilsprocessen. Vilket innebär att finnas vid kundens sida genom hela resan, genom framgångar som motgångar. Jag är inte terapeut men jag är en god lyssnare, bra på att se helheten och kan sortera bra för att nå kundens mål. Jag vill också att kunden själv ska se helheten i processen. Några ord som betyder mycket för mig som personlig tränare är att vara lyhörd, kundfokus, närvaro, energi, utveckling, magi, världsrekord, så jävla kul! Som personlig tränare går det inte att bara att vara bra på träning. Det är viktigt är att kunna bemöta kunderna på ett sätt som gör att de känner sig både bekväma och trygga under träningspassen. Kunderna ska se dig som en driven tränare, lärare, utbildare och mentor. De vill att du har kontrollen över hela processen. -Jari Ketola

Jari Ketola

Jari ingår sedan många år i The Academys utbildningsteam. Han har utbildat ca 10.000 tränare, ledare, PT, instruktörer, fystränare, friidrottstränare i Sverige Han är Personlig Tränare, Medicinsk Tränare, Fys Tränare, Friidrotts Tränare PT Ansvarig på Grand Fitness Stockholm Författare av 10 böcker Årets PT Sverige 2012 Idrott Bobsleigh, OS ’1994 Lillehammer, Norge Friidrott, Junior / seniorlandslaget Svenskt rekord i stafett, Nordiska mästerskapen, Bronsmedaljör  

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Personlig Tränare?

Publisert: 08.07.2021 KL. 01:09
Av:
The Academy
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy