5 min

Kan ultraprocessad mat leda till sjukdom och sämre hälsa?

Forskare rekommenderar att äta ren mat

Under de senaste decennierna har allt fler produkter med så kallad ultraprocessad mat dykt upp. Detta är industriprodukter som innehåller få rena råvaror med bra näringsinnehåll. Ofta har dessa produkter en lång ingredienslista och innehåller olika tillsatser för att förbättra konsistens, hållbarhet och smak. Exempel på ultraprocessad mat är långtidshållbara kakor, kex, chips, feta och rökta köttprodukter samt olika typer av färdigmat. Den ultraprocessade maten har vissa fördelar, såsom kort tillagningstid, lågt pris och lång hållbarhet. Samtidigt kan den också ha en negativ inverkan på hälsan.

Försämrad hälsa
Enligt forskare visar flera studier att ett högt intag av denna typ av mat kan öka risken för bland annat fetma och olika livsstilssjukdomar, såsom högt blodtryck, metaboliskt syndrom och vissa typer av cancer. Två nya studier, publicerade i den medicinska tidskriften British Medical Journal, har funnit ett samband mellan högt intag av ultraprocessad mat och en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, stroke och för tidig död.

I den ena studien fick nästan 20 000 deltagare svara på enkäter om kost och livsstil vartannat år mellan 1999 och 2014. Enligt forskarna visade resultaten att de som åt mer än fyra portioner ultraprocessad mat per dag hade 60 procent högre risk att dö inom 15 år, jämfört med de som åt färre än två portioner per dag. Den andra studien visade liknande resultat. Här deltog över 100 000 personer som besvarade frågor om sina matvanor och livsstil. Resultaten visade att en 10-procentig ökning av intaget av ultraprocessad mat ökade risken för hjärtsjukdom med 10 procent.

Flera faktorer kan påverka
Även om studier pekar på att ultraprocessad mat kan öka risken för sjukdom och hälsoproblem, finns det fortfarande vissa osäkerheter och svagheter i forskningen. När deltagare svarar på enkäter kan svaren vara felaktiga eller bristfälliga på grund av dåligt minne eller andra faktorer. En annan viktig aspekt är att det är svårt att avgöra om det är just den ultraprocessade maten i sig som orsakar ökad sjukdomsrisk – det kan finnas flera andra faktorer som påverkar både kostvanor och hälsa. Exempelvis kan personer med ett högt intag av processad mat ha en annan livsstil än de som äter mer naturliga råvaror. Stress, ekonomi, fysisk aktivitet och andra livsstilsfaktorer spelar också en stor roll för kroppens hälsa.

Rekommendation: Ät mer ren mat
Forskarna bakom studien påpekar att vi fortfarande vet relativt lite om hur processad och ultraprocessad mat påverkar kroppen och hälsan. Mer forskning behövs, och det kan ta många år innan vi kan dra definitiva slutsatser om de långsiktiga effekterna. Trots detta är forskarnas råd att vi bör minska konsumtionen av ultraprocessad mat och istället fokusera på att äta mer mat baserad på rena råvaror.

 

Källor:

 https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2289

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1949

Publisert: 26.05.2025 KL. 10:29
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 
The Academy