-
Ät mindre kött
Att äta mindre kött, särskilt rött kött, till förmån för vegetarisk kost är bra både för hälsan och miljön. Om man minskar köttintaget bidrar det också till att förhindra avskogning och innebär att mindre mark måste plöjas upp. Detta ger också bättre skydd för djur, insekter och växter i deras naturliga habitat. Dessutom är köttproduktion en betydande källa till utsläpp av växthusgaser. Detta leder till ökad global uppvärmning som påverkar klimatförändringarna och har stora konsekvenser för människor och natur över hela jorden. Du kan börja med en eller flera helt köttfria dagar i veckan, där du fokuserar på att äta växtbaserad mat som grönsaker, baljväxter, nötter, frön, fullkorn, svamp och bär. Ett annat sätt är att halvera mängden kött du brukar äta och ersätta det med ett vegetariskt alternativ. Att minska köttintaget bidrar också till bättre djurvälfärd och en mer rättvis fördelning av världens resurser, samtidigt som du kan spara pengar eftersom det finns många vegetariska alternativ som är mycket billigare än kött. Många tycker också att det är motiverande och inspirerande att prova nya rätter med alternativ till kött och fisk! -
Ät säsongens mat
Säsongsbaserad mat ger naturlig variation i din kost under året och säsongsvaror är det som smakar allra bäst. Att äta efter årstiderna är också ofta billigare och det är ofta närproducerade livsmedel som bidrar till mindre transportutsläpp. Håll koll i din lokala livsmedelsbutik och hos lokala matproducenter för tips och inspiration till läckra säsongsbaserade måltider. -
Undvik matsvinn
Globalt sett slängs en tredjedel av all mat som produceras för mänsklig konsumtion, och här i Skandinavien kastar varje invånare 42,6 kilo mat i soporna varje år enligt siffror från 2018. Det är hemma hos dig och mig som det slängs mest mat, följt av produktionsledet eller livsmedelsbranschen. Det som oftast hamnar i soporna är matrester, frukt och grönt, bröd och bakverk. Du kan spara både miljön och pengar genom att bli mer medveten om matsvinnet. När vi producerar, packar och transporterar mat leder det till utsläpp av växthusgaser, men även att hantera och göra sig av med matavfall kräver resurser. Dessutom behövs jord, vatten, energi och så vidare för att producera maten vi äter. När vi inte äter upp det som produceras är det också ett slöseri med värdefulla resurser. För att belasta jorden så lite som möjligt med vår matkonsumtion är det naturligtvis vettigt att producera maten på ett hållbart sätt, men också att se till att så lite som möjligt går till spillo.
FN har satt ett hållbarhetsmål, som är världens gemensamma handlingsplan för att utrota fattigdom, bekämpa ojämlikhet och stoppa klimatförändringarna. Ett av delmålen är att "till 2030 halvera andelen matsvinn per invånare globalt, både inom detaljhandeln och bland konsumenter, samt minska svinn i produktions- och försörjningskedjan, inklusive svinn efter skörd."
Tips för hur du kan minska matsvinnet:
- Köp eller laga inte mer mat än vad du behöver. Skriv inköpslista och planera gärna en middagsmeny och andra huvudmåltider för den kommande veckan.
- Förvara maten på rätt sätt. Läs på förpackningen och håll 2-4 grader i kylskåpet.
- Kasta inte rester! Använd dem till matlåda nästa dag eller använd resterna för att skapa nya och spännande rätter.
- Handla matvaror som snart går ut i datum i butiken.
- Ha koll på vad du har hemma i köket. Rensa i skåp och lådor och kontrollera vilken mat som bör ätas först.
- Använd dina sinnen när du kontrollerar datum. "Bäst före" betyder inte att du inte kan äta produkten. Använd dina sinnen för att avgöra om maten kan ätas eller inte.
Källor: