De flesta som tränar på gym har sett det: personen som använder bälte vid nästan varje övning. Samtidigt har många hört att bältet kan ha negativa effekter eftersom det sägs minska aktiveringen av magmusklerna. Vem har rätt? Som vanligt ligger sanningen någonstans mittemellan.
Olika typer av bälten och deras funktioner
Den mesta forskningen är gjord på läderbälten, ofta kallade styrkelyftarbälten. Dessa har samma bredd runtom, en kraftig metallspänne och kan vara upp till 13 mm tjocka.
Det finns även tyngdlyftarbälten, där den främre delen är smalare för att ge bättre rörlighet i övningar som kräver mer positionsförändringar, som till exempel olympiska lyft.
På senare tid har bälten av neopren eller nylon med kardborreknäppning blivit populära. De är ofta bekvämare, men det är oklart om de ger samma stabiliserande effekt som läderbälten.
Vad säger forskningen om bälte?
Vi saknar långsiktiga studier som jämför styrkeutveckling hos personer som tränar med och utan bälte. Däremot finns studier som visar hur kroppen reagerar direkt vid bälteanvändning:
Muskelaktivitet:
Vid övningar som knäböj och marklyft påverkar bältet muskelaktiviteten något, men skillnaderna är små. Rygg- och magmusklernas aktivering förändras i princip inte hos vana lyftare.
Intraabdominellt tryck:
Den största fysiologiska effekten av bältet är en ökning av det intraabdominella trycket (buktrycket). Detta förbättrar kroppens förmåga att stabilisera ryggraden och generera kraft i underkroppen.
Blodtryck:
Bälte ökar också blodtrycket under lyftet. Detta är inget problem för friska individer, men personer med högt blodtryck bör vara försiktiga.
Bälte i styrkelyft – standard eller överflödigt?
I tävlingssammanhang som styrkelyft är det nästan standard att använda bälte vid knäböj och marklyft. Erfarenhet visar att de flesta kan:
Lyfta tyngre vikter
Utföra fler repetitioner på en given vikt
Öka lyfthastigheten vid knäböj – vilket tyder på större potential för maxstyrka
Dock finns det inga tydliga bevis för att bältet minskar skaderisken. Om något kan den extra vikten du klarar av med bälte kompensera för eventuell skyddande effekt. Därför bör beslutet om att använda bälte baseras på prestationsmål – inte säkerhet.
När är bälte användbart?
Ett bälte gör mest nytta vid övningar som kräver hög grad av bålstabilitet, till exempel:
Knäböj (alla varianter)
Marklyft
Olympiska lyft (som ryck och stöt)
Tunga stående pressar
Vid övningar med lägre krav på bålspänning har bältet liten effekt.
Viktigt! Första gången du använder bälte kan det kännas ovant. Ge det lite tid – det krävs ofta en tillvänjningsperiod innan du märker prestationen förbättras.
Sammanfattning – ska du använda bälte?
Mål |
Rekommendation |
Maximera styrkan i knäböj/marklyft |
Ja, bältet kan hjälpa dig lyfta mer |
Bygga muskelvolym (hypertrofi) |
Bältet kan ge bättre prestation |
Hälsa & motion (ej maxlyft) |
Valfritt – bältet är inte nödvändigt |
Personer med högt blodtryck |
Undvik bälte pga ökat blodtryck |
Du kan blanda pass med och utan bälte i samma träningsperiod. Anpassa dock vikterna efter om du använder bälte eller inte.
Vill du bli personlig tränare? Läs mer här!