8 min

Ägg och kolesterol - Vad säger forskningen?

Ägg har tidigare haft ett dåligt rykte när det gäller hälsa, särskilt på grund av deras höga kolesterolinnehåll. Men är detta dåliga rykte verkligen förtjänt? Låt oss titta närmare på vad forskningen säger.

Nyckelpunkter

  • Ägg innehåller alla näringsämnen vi behöver, med undantag för C-vitamin.
  • Kolesterol är något vi är helt beroende av och bidrar till många viktiga funktioner i kroppen.
  • Forskning visar att kolesterol från maten har ingen eller mycket liten påverkan på kolesterolnivåerna i kroppen hos de flesta människor.


Introduktion
Ägg har länge varit en del av människors kost, tack vare deras mångsidighet, smak och framför allt deras höga näringsinnehåll. Faktum är att ägg innehåller alla näringsämnen vi behöver, förutom C-vitamin. Samtidigt har det pågått en omfattande debatt om äggkonsumtionens påverkan på kolesterolnivåerna och deras roll i utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Är detta sant, eller har ägg fått ett oförtjänt dåligt rykte?

Kolesterol är ett fettämne som många associerar med något negativt. Visserligen är för höga kolesterolnivåer i blodet inte bra och kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men kolesterol är också livsviktigt och bidrar till många viktiga funktioner i vår kropp. Bland annat är det viktigt för uppbyggnaden och underhållet av cellmembranen, produktionen av hormoner och bildandet av gallsyror som är nödvändiga för att bryta ner fettlösliga näringsämnen.

Du har säkert hört talas om HDL, det "goda" kolesterolet och LDL, det "dåliga" kolesterolet. Men HDL och LDL är faktiskt inte kolesterol i sig, utan kolesteroltransportörer med olika uppgifter i kroppen. LDL har som funktion att transportera kolesterol från levern till kroppens celler. HDL, å andra sidan, tar bort överflödigt kolesterol från blodet och transporterar det tillbaka till levern. Det är när balansen mellan dessa två blir ogynnsam som plack kan byggas upp i våra blodkärl, vilket i sin tur kan leda till stroke eller hjärtinfarkt.

Under många år avrådde myndigheterna oss från att äta ägg regelbundet på grund av dess höga kolesterolinnehåll, främst i äggulan. Anledningen till denna varning var rädslan för att kolesterolet i ägg skulle öka kolesterolnivåerna i blodet och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Idag vet vi att för majoriteten av människor har kolesterol från maten vi äter liten eller ingen påverkan på kolesterolnivåerna i blodet.

Diskussion
Redan för 20 år sedan började forskare ifrågasätta myndigheternas rekommendationer om äggkonsumtion. År 2018 publicerades en analys i American Journal of Clinical Nutrition som granskade 17 studier med nästan 30 000 deltagare, där man undersökte effekten av ägg- och kolesterolintag på utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Slutsatsen var att kolesterol från kosten inte var signifikant associerat med en högre risk för stroke eller hjärtsjukdomar.

I en annan studie av Fuller och kollegor jämförde de intaget av 12 ägg per vecka med 2 ägg per vecka under en tre månader lång period hos 140 deltagare med typ 2-diabetes. Resultaten visade ingen signifikant skillnad mellan de två grupperna i totalkolesterol, HDL, LDL, triglycerider eller blodsockerkontroll. Samma forskargrupp genomförde också en uppföljningsstudie som varade i totalt ett år. Inte heller i denna studie fann de någon signifikant skillnad i totalkolesterol, HDL, LDL, triglycerider eller blodsockerkontroll.

År 2016 publicerades en metaanalys som undersökte effekten av ägg- och kolesterolintag och risken för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Slutsatsen var att dagligt äggintag inte ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar eller stroke. Men 2022 kom en uppdaterad metaanalys med nästan 500 000 deltagare, där man drog slutsatsen att intag av kolesterol och ägg kunde medföra en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

En viktig faktor att notera är att det mesta av kolesterolet i vår kropp produceras av levern och kommer inte från maten vi äter, i de flesta fall. Det som stimulerar levern att producera kolesterol är intag av mättade och transfettsyror. Ägg innehåller visserligen mättat fett, men största delen av fettet i ägg är enkelomättat och fleromättat. Dessutom ser vi att för de flesta människor kommer kolesterolintag från kosten att leda till att kroppen nedreglerar sin egen produktion för att upprätthålla balans. Hos personer med en genetisk predisposition för högt kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar är denna nedreglering däremot störd, och för dessa rekommenderas ett minskat intag av ägg och kolesterol från kosten.

Slutsats
För de flesta människor verkar intag av kolesterol och ägg inte ha någon negativ effekt på kolesterolnivåerna eller öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det kan dock vara klokt att äta med måtta och inkludera ägg som en del av en balanserad kost, med rikliga mängder grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter, magra proteinkällor och hälsosamma fetter. Har man däremot högt kolesterol, hjärt-kärlsjukdomar eller en stark genetisk predisposition för att utveckla dessa tillstånd, kan ett lägre intag av ägg vara förnuftigt.

Praktisk betydelse
För de flesta kan ett rimligt intag vara 1-3 hela ägg per dag. För dem med högt kolesterol eller ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar kan det vara klokt att begränsa intaget till 4-5 ägg i veckan.

 

Referenser

  1. Herron KL, Fernandez ML. Are the current dietary guidelines regarding egg consumption appropriate?. J Nutr. 2004;134(1):187-190.doi:10.1093/jn/134.1.187

  2. Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA. 2019;321(11):1081-1095. doi:10.1001/jama.2019.1572

  3. Fuller NR, Caterson ID, Sainsbury A, et al. The effect of a high-egg diet on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) study-a 3-mo randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2015;101(4):705-713.doi:10.3945/ajcn.114.096925

  4. Fuller NR, Sainsbury A, Caterson ID, et al. Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study-randomized weight-loss and follow-up phase. Am J Clin Nutr. 2018;107(6):921-931. doi:10.1093/ajcn/nqy048

  5. Alexander DD, Miller PE, Vargas AJ, Weed DL, Cohen SS. Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke. J Am Coll Nutr. 2016;35(8):704-716. doi:10.1080/07315724.2016.1152928

  6. Zhao B, Gan L, Graubard BI, Männistö S, Albanes D, Huang J. Associations of Dietary Cholesterol, Serum Cholesterol, and Egg Consumption With Overall and Cause-Specific Mortality: Systematic Review and Updated Meta-Analysis. Circulation.2022;145(20):1506-1520.doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057642

  7. Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. Can J Cardiol. 2010;26(9):e336-e339. doi:10.1016/s0828-282x(10)70456-6

Publisert: 05.09.2024 KL. 05:13
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy