Du kan ha all världens lust att gå till gymmet, men om du lider av social ångest kan det upplevas som allt från obehagligt till att kännas som en mardröm. Därför väljer många kanske bort gymmet till förmån för utomhusaktiviteter eller träning där man kan vara helt ensam. För vissa kan den ökade pulsen och andningen göra att man hamnar i ångestläge, eller i vissa fall drabbas av en ångestattack, eftersom symtomen på att bli varm av träning och symtomen på ångest kan likna varandra. I den här artikeln ska jag ge några förslag på vad man kan prova om man väldigt gärna vill träna på gym men har svårt att genomföra det på grund av social ångest.
Social ångest upplevs olika
Som sagt kan social ångest upplevas på olika sätt och reaktionerna kan variera beroende på situationen. Ett rum fullt av människor du känner väl kan för vissa kännas väldigt tryggt, medan andra kan uppleva ångestens kalla grepp runt halsen vilket kan leda till illamående, svettningar och andningssvårigheter. Ett rum fullt av främlingar kan för vissa kännas tryggare än ett rum fullt av bekanta – medan andra kan känna sig fullständigt panikslagna.
Det är ett märkligt fenomen som kan drabba vem som helst och enligt Hälsodirektoratet kämpar 20–25 % av befolkningen med ångest någon gång under livet, medan specifik och social ångest drabbar runt 10 % av oss (1). Över 10 % lever också med ångest vid varje givet tillfälle.
Möjliga lösningar och tillvägagångssätt
Först och främst vill jag rekommendera att prata med en psykolog om du har möjlighet. Alla behöver någon att prata med och om personen dessutom har kunskap om ämnet är det ännu bättre. Att gå till en psykolog är inte något att skämmas över. Ångest är en vanlig sjukdom. Precis som du bör gå till läkaren om du har ett fysiskt problem, bör du söka hjälp hos en psykolog om du har psykiska besvär. Där kan du få hjälp att hitta en strategi för att kunna göra de saker du vill göra. Låt inte ångesten vinna. Och ge aldrig, aldrig upp, oavsett hur mycket motstånd den ger dig.
Hur många personer som befinner sig på gymmet kan påverka hur symtomen yttrar sig. Det är troligt att fler reagerar på ett överfullt gym än på ett nästan tomt gym. För vissa kan det vara en hjälp att gradvis vänja sig vid att träna under tider då det är fler och fler människor närvarande. Kanske finns det också ett rum där du kan vara helt ensam om det skulle bli för mycket?
Har du testat att ta med en vän, partner eller kollega som känner till din ångest? Bara det att någon är medveten om situationen kan hjälpa kroppen att slappna av.
Är du osäker på övningar? För vissa kan osäkerheten kring övningar eller träningsmaskiner skapa en känsla av att alla stirrar och tycker att man är inkompetent. Ta det lugnt. De flesta andra vet troligen inte mer än du. Be någon om hjälp att lära dig övningarna, kanske ta hjälp av en PT?, så slipper du den extra stressen.
På samma sätt som "tröskeln" kan vara svår att ta sig över för många, kan ångesten göra det ännu tuffare att ta tag i träningen. Börja försiktigt och kryp över den där tröskeln, innan kroppen hinner reagera. Kör till gymmet, träna i 5 eller 10 minuter och åk hem igen. Det är en start. Sedan kan du gradvis öka tiden med 2 minuter åt gången. Ha gärna en plan för vad du ska göra, så att hjärnan håller sig sysselsatt med att fokusera på planering och genomförande istället för att gå in i panikläge.
Träning och känslan av att lyckas kommer att göra dig gott. Glöm misslyckandena och njut av framgångarna. Ett steg i taget i rätt riktning varje dag, så kommer din relation till gymmet förhoppningsvis att bli bättre än den är idag.
Lycka till!
Referens: