Mindful eating härstammar från ordet mindfulness, som betyder att vara närvarande. Syftet med mindful eating är att vi ska bli bättre på att lyssna på vår egen kropp och våra behov. Enkelt uttryckt handlar mindful eating om att bli medveten om hur och varför vi äter i olika situationer.
Mer medveten
Man säger ofta att mindful eating handlar om att "äta med huvudet". För många kan mindful eating hjälpa till att göra hälsosammare val som är bra för kroppen. Genom att vara mer närvarande under måltiderna och ta mer tid på sig när man äter, ökar sannolikheten för att välja näringsrik mat och undvika att överäta. Detta kan i sin tur bidra till att minska stress och oro i kroppen, minska tröstätande och ge en större känsla av njutning och glädje i maten man äter.
Det finns inga regler för vad du får eller inte får äta. Istället handlar det om att lyssna på kroppens signaler och förstå vad den faktiskt behöver. Mindful eating handlar om att samarbeta med sin kropp och på så sätt få en naturlig kontroll över sitt ätande. Genom att bli medveten om sitt förhållande till mat och de faktorer som påverkar ens matvanor, kan mindful eating hjälpa till att förändra kosten samt lära oss att verkligen uppskatta våra måltider.
Kan förbättra hälsan
Flera av de som förespråkar mindful eating menar att att vara ouppmärksam när man äter eller dricker kan leda till hälsoproblem såsom fetma och livsstilssjukdomar. Genom att bli medveten om sina matvanor kan man inte bara uppmärksamma vad man äter, utan även hur man äter – något som kan vara avgörande för att upprätthålla en hälsosam vikt och välbefinnande.
Om du exempelvis ofta småäter, tröstäter, känner dig stressad eller nedstämd kan mindfulness hjälpa dig att förstå varför du äter som du gör. När du väl identifierar orsakerna blir det enklare att förändra ohälsosamma matvanor.
Mindful eating i praktiken
Mindfulness innebär tekniker som fokuserar på att observera hur maten ser ut, luktar och smakar. Du bör tugga långsamt, känna konsistensen och undvika distraktioner som att läsa, kolla mobilen eller titta på TV under måltiderna. Dessutom kan du skapa en trevlig atmosfär kring måltiderna genom att tända ljus, använda fina servetter eller dekorera bordet med blommor.
En annan viktig aspekt är att bli mer medveten om att visa tacksamhet och respekt för maten. Du kan exempelvis reflektera över ingredienserna i din måltid och de personer som varit involverade i att producera dem. Ett stort antal människor – från bonden till butikspersonalen och kocken – har bidragit till att du har mat på bordet. Att känna tacksamhet för detta kan skapa en mer avslappnad och harmonisk matupplevelse. Tänk även på de naturliga faktorerna, som sol och regn, som har gjort maten möjlig.