3 min

Broscience & myter om kost

Har du hörd det här förut? I denna artikel reder vi ut några av de myter kring mat, kost och hälsa som just nu cirkulerar på nätet och på gymmen.

"Fett gör dig fet"

Många tror att fett i kosten leder till viktuppgång. Fett är visserligen det mest energitäta av de energigivande näringsämnena med 9 kcal per gram, men det som i grund och botten avgör om man går upp i vikt eller inte är den totala energiintaget.

"Kolhydrater gör dig fet"

Återigen är det den totala energiintaget som avgör om vi går upp i vikt eller inte. Vi går upp i vikt när vi har ett kaloriöverskott, vilket innebär att kaloriintaget måste vara högre än vår kaloriförbrukning. Det är därför fel att säga att ett näringsämne är boven bakom vår viktuppgång.

"Du måste äta ofta för att bibehålla ämnesomsättningen"

Termisk effekt av mat är i grund och botten baserad på den totala dagliga energiintaget, inte hur ofta man äter. En studie utförd av Cameron och hans kollegor visade att det inte fanns någon signifikant skillnad i viktminskning mellan att äta 6 måltider jämfört med att äta 3 måltider, så länge kaloriintaget var detsamma.

"Proteiner är skadliga för njurarna"

En av njurarnas uppgifter när det gäller metabolismen av proteiner är att bidra till utsöndringen av kväve. Teorin har varit att en ökad proteinintag skulle utsätta njurarna för för mycket stress och detta kan på lång sikt vara skadligt för njurarna.

En översikt av Walser drog slutsatsen att en högproteindiet inte hade någon negativ påverkan på vår njurfunktion. Det finns även flera studier som visar att det inte finns någon negativ effekt på njurfunktionen vid en högprotein kost.

"Kreatin är skadligt för njurarna"

Vid intag av kreatin kan kreatininvärden ibland stiga. Kreatinin används som en markör för njursvikt, och det har därför antagits att en ökad intag av kreatin är skadlig för njurarna. Flera studier har dock visat att kreatin är både effektivt och säkert att inta under en längre tid.

Referenser

1. Walser M. Effects of protein intake on renal function and on the development of renal disease. In: The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance. Committee on Military Nutrition Research, Institute of Medicine. Washington, DC: National Academies Press, 1999, pp. 137-154.

  1. Poortmans JR et al. “Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?” Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000;10(1):28-38.

  2. Martin WF et al. “Dietary protein intake and renal function”. Nutr Metab 2005;2: 25.

  3. Cameron et al. “Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet”. Br J Nutr 2010;103:8:1098-101.

  4. Lugaresi R et al. “Does long-term creatine supplementation impair kidney function in resistance-trained individuals consuming a high-protein diet?” J Int Soc Sports Nutr. 2013;10:26.

Publisert: 04.07.2024 KL. 08:55
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy