Personliga och medicinska tränare by The Academy

Personliga och medicinska tränare by The Academy

Sedan 1999 har vi på The Academy utbildat tränare. I år, när vi fyller 20 år, kommer vi här på The Feed stolt presentera ett axplock av alla The Academy Trainers. En del av dem är utbildade för många år sedan, andra ”igår”. En del arbetar som personliga tränare, andra har vidareutbildat sig till medicinska tränare eller fördjupat sig inom kost & hälsa. En gemensam nämnare är att de alla gör en stor skillnad för många människor. Låt dig inspireras av vad som är möjligt som tränare. 

Välkommen till våra utbildningar när du vill bli deras framtida kollega.

MARIKA BERGHEIM 

Hösten 2017 var jag redo att slå mig ner i skolbänken på The Academy. Jag hade äntligen hittat en utbildning som skulle fylla det glapp mellan vården och friskvården som jag själv hade upplevt några år tidigare när jag var sjuk. Min förhoppning var framförallt att få kunskap om träning vid stressrelaterade sjukdomar, men utbildningen väckte ”nörden” i mig! Via all forskning som levererades på utbildningen väcktes ett enormt intresse för vad jag som tränare kunde åstadkomma genom rätt anpassad träning. Jag blev nörd på dysfunktioner, rörelsemönster och hållning. Jag överraskades av träningens effekter på alla våra folksjukdomar och marknaden för den medicinska tränaren kändes oändlig! Så hur blev yrkeslivet som medicinsk tränare efter utbildningen. Vilka är mina kunder? Hur funkar rollen som medicinsk tränare i praktiken?

FÖRSTA ÅRET MED MT-AKADEMIN

Snart har det gått ett år sedan jag startade mitt företag MT-Akademin nere i Helsingborg. Mina tjänster är idag helt inriktade på träning som medicin. Människor kommer inte till mig för ett nyårslöfte om en snyggare kropp i första hand. De kommer när deras begränsning/sjukdom eller risk för sjukdom har nått en gräns. Mitt jobb blir sedan att koka ihop en optimal träningsplan utifrån deras mål och mina prioriteringar med forskning och beprövad erfarenhet som grund. Det är ofta flera olika diagnoser och begränsningar att ta hänsyn till. Träningsupplägget blir helt enkelt ett hantverk, så skräddarsytt och individuellt det kan bli. Det finns inga copy-paste-pass eller generella upplägg. Träningen ska dessutom inspirera till en livslång rutin som så småningom ska skötas på egen hand, så mitt jobb blir att leverera optimal träning, inspiration, glädje och framförallt KUNSKAP om varför vi gör det vi gör.Mitt första år kan sammanfattas i två korta meningar.

1. Jag har vågat, jag har satsat allt jag kan och jag kommer att fortsätta framåt.
2. Jag har lärt mig massor, jag vill lära mig mer och den medicinska tränaren har definitivt en stor marknad där ute! Att nischa sig är klokt i en bransch som denna!

Året har självklart även kantats av oro och tvivel, men övertygelsen att träning är medicin och att Sverige mer och mer öppnar upp för träning som kraftfull förebyggare har varit min drivkraft. En annan drivkraft är kundernas resultat. Hur förvånansvärt snabbt resultaten kommer med hjälp av medicinsk träning, hur träningen i flera fall kan ersätta medicin och hur tillbakagången i arbete efter sjukskrivning fungerar bättre med hjälp av rätt träning. När arbetsgivare investerar i sina medarbetare genom att stå för kostnaden för mina träningstjänster firar jag extra stort i hjärtat! För mig är det en bekräftelse på att medicinsk träning har en plats, både för individen, organisationen och för folkhälsan.Mina arbetsdagar är väldigt varierande och ständigt fyllda med rörelse! Jag håller gruppass på ett mysigt och personligt gym där jag också har mitt säte - GoFitness. Jag tränar individuell träning med kunder utomhus, hemma-hos eller på GoFitness, jag planerar kurser och workshops och jag har ett small group training-koncept i skogen som jag längtar till varje vecka. Personligen tror jag starkt på att hitta sin nisch inom träningsbranschen. Och jag tror att människor överlag efterfrågar nischade tjänster. Vi blir allt mer medvetna om utbudet på marknaden och föredrar spetskompetens. Att ha ett nätverk av andra kompetenser inom branschen är avgörande för att kunna leverera kvalitet och att få hjälp med att sprida ordet om medicinsk träning. Fysioterapeut, naprapat, massör, mental coach och såklart andra tränare - vi behöver jobba ihop!

Att sätta sig i skolbänken på The Academy för att byta bana i livet var det bästa beslutet. För ett par veckor sedan åkte jag upp till skolan igen och tog med mig de frågeställningar som jag har samlat på mig under mitt första år som medicinsk tränare. Min utbildning har enligt mig bara börjat och jag ser fram emot att möta fler medicinska tränarkollegor på marknaden så småningom! Så följ gärna mitt arbete på insta tills vi ses @mt_marikanVi ses! Marika Bergheim Lic. medicinsk tränare, MT-Akademin