MammaMage - Utveckling och fördjupning

MammaMage - Utveckling och fördjupning

Utveckling och fördjupning

Vår samarbetspartner Katarina Woxnerud finns då och då på skolan hos oss med sina utbildningar. Vi på The Academy får ofta frågor om vem utbildningarna hon har vänder sig till och vad man lär sig. Vi bad Katarina skriva ner svaret på det så att vi kan dela med oss av det till er alla. Katarinas utbildningar rekommenderar vi gärna som vidareutveckling och fördjupning som tränare.

Det finns många frågor om hur man kan träna som gravid och lika många svar. Vissa svar har fakta bakom sig, medan andra är hörsägen. Som cert. MammaMagetränare får du kunskap och redskap att på ett tryggt sätt kunna fortsätta coacha den gravida kvinnan till motion under hela graviditeten. Under graviditeten genomgår kvinnans kropp en rad fysiologiska och strukturella förändringar som är helt fantastiska! Samtidigt påverkar det den fysiska prestationsförmågan och det finns vissa saker man som tränar bör se upp med. Allt som mamman upplever får även barnet del av. När kvinnan konditionstränare så ökar även barnets puls. Frågan är då
– hur hårt kan mamman träna utan att barnet påverkas negativt? Hur långa pass? 

När barnet växer i magen får alla inre organ maka på sig lite – levern skjuts uppåt, tarmarna åt sidan, urinblåsan nedåt. Det är helt naturligt för att ge plats till barnet/barnen. Och magens muskler, hud och fascia töjs ut samtidigt som bäckenbottenmusklerna får arbeta hårt. 

Vid förlossningen töjs vissa muskler i bäckenbotten ut 300 %! Och vid kejsarsnitt dras magmusklerna isär, inre organ snittas och sys och det kan liknas vid en bukoperation. Det här ställer olika krav på återträning och du som tränare bör ha kunskap om hur du på bästa sätt kan stötta kvinnan. Vissa besvär som uppkommer under förlossningen kan ge sig till känna långt senare eller i klimakteriet.

Vid utbildningen går vi igenom användbar teori och praktik som inte ens yrkesgrupper som barnmorskor, fysioterapeuter, naprapater, idrottslärare i dag har i sina utbildningar.

Utbildningen uppdateras konstant i takt med att branschen utvecklas och ny forskning kommer. Vi diskuterar utifrån klinisk erfarenhet och internationella tankar i olika nätverk som föregår forskningens resultat. 

Jag som har utvecklat utbildningen heter Katarina Woxnerud och är leg naprapat. En gång i tiden startade och drev jag utbildningsorganisationen S.A.F.E. education och jag var med och startade och drev The Academy första åren. Jag har publicerat 19 böcker, ett 15-tal träningshäften och 7 träningsfilmer. Jag vidareutbildar mig konstant och har bland annat gått för Diane Lee i Kanada under 9 månader (womens health) liksom för Barral Institute om vad som händer i buk och mage under graviditet/förlossning och jag lär mig vidare om bäckenbottenmusklerna via kurser av svenska fysioterapeuter och universitet. Jag har tagit fram apparna MammaMage och MammaGravid – enkla redskap som kvinnan kan använda för att stegvis komma vidare i sin träning.

Innan MammaMage blev jag upprörd över rådet att ”vila några veckor efter förlossningen – sedan kan du köra på igen som vanligt”. Det här är sällan ett svar man får efter en stor bukoperation. Eller efter en knäskada eller diskbråck. Då pratar man om återträning, öka hållfastheten, återta kontrollen och stegvis öka belastningen. Men efter förlossningen när man står där med sin oformliga gravidmage och uttöjda bäckenbottenmuskler och hela ”core” är satt ur spel – då gäller plötsligt något annat. För mig är det ingen skillnad på återträning efter graviditet och förlossning jämfört med annan återträning. Självklart finns det andra viktiga parametrar att ta hänsyn till men jag tror stegvis återträning ofta behövs. 

Erbjudande 

Du som är The Academy utbildad PT/FPT/MT har möjlighet att gå vidareutbildningen
Cert. Mammamagetränare för 5.800 kr inkl moms den 27-28 november 2018.

En unik utbildning till ett unikt pris för dig utbildad inom The Academy. 

Mer om utbildningen

Cert. MammaMagetränare är en välkänd utbildning om kvinnors hälsa (womens health) med fokus på tiden under graviditet och efter förlossning. Du lär dig om vad händer i kroppen strukturellt och fysiologiskt, och hur det påverkar möjligheten att träna respektive återträna. Hur påverkas fostret av den gravida kvinnans motion och vad bör man tänka på? Vad bör du som tränare lyssna till och leta efter för tecken?

Vi diskuterar vad diastaser är och hur de kan mätas på olika sätt – vad är viktigt? Och vad visar forskning och klinisk erfarenhet? Under dagarna får du redskap och konkreta övningar för hur bäckenbotten och magen kan återtränas till full funktion med fokus på att stärka kroppen inifrån och ut. Vi ser på mer komplexa rörelser för full funktion, hur andningen påverkas och pratar om när man kan träna annat, som löpning, styrketräning, yoga, och hur man då kan göra för att komma igång på ett stegvis sätt.

Länk till MammaMage.se

Omfattning

Två dagar utbildning, teori och praktik. Innan dessa dagar får du instuderingsmaterial.

För certifiering krävs sedan 20 timmar egen praktik samt redovisning av patientfall via examination på webben.