Malin Karlstrand – Lic. Medicinsk tränare Del IIII

Malin Karlstrand – Lic. Medicinsk tränare Del IIII

Malin Karlstrand närmar sig slutet på sin resa till att bli Lic. Medicinsk tränare, nytt inlägg här:

Medicinsk tränare – examen närmar sig

Hej allihopa!

Nu var det ett tag sedan vi hördes och mina dagar har mest bestått av väldigt mycket studier och väldigt mycket jobb. Precis som för många andra i träningsbranschen är december och januari väldigt intensiva. Väldigt roligt men jag behöver inte gå ”järalaus” som vi säger i Jämtland – alltså göralös.

Min examination till medicinsk tränare närmar sig med pirriga stormsteg, redan nu på söndag är det dags för opponering samt den praktiska tentamen. Jag kommer berätta mer om det vid senare tillfälle, nu tänkte jag skriva lite om min senaste helg på skolan.

Helgen gick av stapeln torsdag-söndag och var helt klart en mastig helg, men det var också helgen då många lösa pusselbitar föll på plats. Ett litet orosmoment för mig under utbildningen har varit att jag fått mycket ny kunskap och kompetens, men jag har haft svårt att få ihop det till en röd tråd och snyggt paketerat. Under den senaste helgen på skolan blev det många aha-upplevelser och bit på bit föll på plats. Så himla skönt och med den tryggheten gick jag in i min sista studiemånad med väldigt mycket energi och något stärkt självförtroende.

Dag 1 av de fyra fick vi äran att ha Professor Michail Tonkonogi som föreläsare igen. Han undervisade denna gång om psykisk ohälsa, då främst stressrelaterad, och hur vilka olika behandlingar som finns där träning och rörelse har visat sig vara allra bäst och effektivast. Denna dag berörde många i klassen då vi nästan alla antingen känner någon, eller själva, upplevt stressrelaterad sjukdom. Det är ett växande och skenande samhällsproblem och jag både hoppas och tror att jag genom min nya kompetens ska få vara med och göra skillnad på denna punkt.

Dag 2 träffade vi en för oss ny lärare, Hanna Åberg. Utan tvekan tillhör Hanna en av de mest pedagogiska lärare jag träffat och en gång för alla föll polletten ner på riktigt för mig gällande båda typer av diabetes. Hanna är i grunden diabetessjuksköterska och det märks när hon pratar att hon har både teoretisk och praktisk erfarenhet i bagaget. Vi berörde mest diabetes typ 2 då det är där vi som medicinska tränare kan göra skillnad. Vi kommer aldrig kunna göra våra klienter diagnosfria, däremot kan vi göra dem symptomfria vilket är hur häftigt som helst. Observera dock att detta ej gäller diabetes typ 1.

När vi rullade in på dag 3-4 och var sådär lagom möra i huvudet kom Carita Lesche in som en räddande ängel, haha. Hennes dagar är alltid intensiva men där varvar vi mycket praktik med teorin vilket gör att inlärningen går bra ändå. Denna omgång gick vi på ryggen. Ryggen är ju så central i kroppen så det är otroligt viktigt att den fungerar som den ska. När vi avslutade hade vi gått igenom hela rörelseapparaten och det var med skräckblandad förtjusning vi insåg att nästa gång vi träffar Carita är det för den praktiska tentamen.

I skrivande stund har jag sex dagar kvar till examen och jag repeterar för fullt. Jag har det så kallade ”tänket” och det känns viktigast även om jag såklart är lite nervös. Men det tror jag bara är nyttigt – med lite nervositet i kroppen brukar jag prestera på topp.

Vi hörs av snart igen. God fortsättning på nya året!

/Malin, elev på The Academy och blivande Lic. Medicinsk Tränare