Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “X”

FAQ - Lic. Personlig Tränare

Här är de vanligaste frågorna kring The Academys utbildning till Lic. Personlig Tränare.
Kontakta oss gärna via telefon eller mail om du vill veta mer. 


Hur många lärarledda timmar ingår i utbildningen och hur är uppdelningen mellan teori och praktik? 

Utbildningen är på totalt 304 timmar. Av dessa är 212 timmar lärarledd undervisning och 92 timmar är självstudier online.
Utöver de lärarledda timmarna är 7 timmar två olika teoretiska examinationer. Resterande självstudier är förstudier på The School inför utbildningsstegen, uppgifter under utbildningen och självstudier mellan utbildningsstegen. Exakt hur många timmar du lägger på dina självstudier beror på vilken kunskap och erfarenhet du har sedan tidigare. 

De lärarledda timmarna är uppdelade på de olika utbildningsstegen på det här sättet: 

PT steg 1 / Anatomi, fysiologi och träningslära: 5 dagar/40 h (endast teori)
PT steg 2 / Lic. Träningsinstruktör:  6 dagar/48 h (mestadels en praktisk utbildning)
PT steg 3 / Lic. Personlig Tränare: 16 dagar/124 h (lika mycket teori som praktik)

I vår kalender över utbildningstillfällen är det de lärarledda datumen som är utsatta. Övrig utbildningstid schemalägger du själv. 

Hur många deltagare tar ni in per utbildning? 

På PT steg 2 och steg 3 är vi max 28 deltagare. Under de praktiska utbildningsdelarna på dessa stegen är vi två utbildare på 28 personer, detta för att ni ska få feedback och kunna utvecklas så mycket som möjligt. 
PT steg 1 är en teoretisk utbildning där du inte har samma behov av personlig feedback, där kan deltagarantalet ibland vara något större. 

Hur anmäler jag mig?

På vår hemsida www.theacademy.se under länken kalender kan du se vilka utbildningsdatum/orter du kan välja mellan för resp. utbildning. Utbildningarna måste läsas i ovanstående följd. Du kan anmäla dig genom att klicka på "ANMÄLAN" på vår hemsida alternativt maila dina val till info@theacademy.se eller via telefon 035-15 70 70.

Hur kan jag skapa mitt eget utbildningsupplägg?

Unikt med utbildningen är att du kan skapa ditt utbildningsupplägg utifrån vad som passar just dig. Det innebär att du själv bestämmer hur lång tid du önskar ha mellan dina utbildningssteg samt även om du vill gå alla steg på samma ort eller alternera mellan två eller flera utbildningsorter. Det enda du behöver ta hänsyn till är att gå de tre stegen i rätt ordning. Våra utbildningar är både förlagda under helger och veckodagar och i viss mån finns de som intensivutbildningar på sommaren. Detta gör att du med fördel kan arbeta eller studera under din Lic. Personlig Tränarutbildning hos oss på The Academy

Ingår det utbildningsmaterial?

Ja, du får vid din anmälan tillgång till The Academys unika utbildningsportal My School. Där startar din utbildning med onlinestudier via filmer, texter, frågor och praktiska uppgifter.
Där får du även tillgång till utbildningsmaterialet som används under dina lärarledda dagar. 
Allt ingår i utbildningens pris. 

Får jag jobb efter min utbildning?

The Academy är en av Sveriges mest etablerade utbildningsorganisationer och det tillsammans med utbildarteamets expertkunskaper och unika kompetens gör att en The Academys-licens alltid står med högst upp på listan hos arbetsgivarna. Varje sig du vill jobba på en kedja, SATS, Nordic Wellness, Actic, Fitness24Seven, för att bara nämna några, eller om du vill jobba som egen företagare, så kommer din The Academy-licens att ge dig de förutsättningar du behöver.

Efterfrågan på utbildade och licensierade tränare och konsulter är stort och hälsobranschen fortsätter att expandera. Du har möjligheter att få arbete, både i Sverige och utomlands, om du har en licens via oss. Vår utbildning är godkänd/ackrediterad av det internationella organet Europe Active (www.europeactive.eu), vilket innebär att din licens även är godkänd internationellt. Många länder har dock egna riktlinjer för detta så undersök gärna med det land du är intresserad av att arbeta i vad som gäller just där. 

Vilken hjälp får jag efter avslutad utbildning för att ”komma igång” som egen företagare alternativt bli anställd? 

Under utbildningarna har vi arbetsmarknadsträffar där du möter olika träningsverksamheter som söker personal. Där får du möjlighet att marknadsföra dig själv och börja bygga till nätverk. 

Efter genomförd utbildning och godkända examinationer tilldelas du din licens till Lic. Personlig Tränare, som är ett bevis på att du är godkänd på alla tre utbildningsstegen. Detta rekommenderar vi att du visar upp i samband med att du söker arbete. The Academy är en etablerad och välkänd utbildningsorganisation, vi har utbildat personliga tränare sedan 1999, och många verksamheter har ett stort förtroende för licensen. 

Efter utbildningen läggs du också till i vår facebookgrupp: The Group. Där finns fler än 1000 aktiva personliga tränare som är licensierade av The Academy anslutna. Det är ett bra forum för frågor och tankar som kommer när du börjar arbeta. 

Du är även välkommen att höra av dig till oss på The Academy kontoret om du behöver råd och tips inför vilken väg du ska ta. Du kommer även få många tillfällen under utbildningen att prata med lärarna samt de övriga deltagarna och få idéer och stöd för hur du kan gå vidare efter avslutad utbildning.

Är det vanligaste att vara heltidsanställd eller deltidsanställd om jag arbetar på en träningsanläggning? 

Det är lika vanligt att var heltids- som deltidsanställd i en träningsverksamhet. Många har utöver arbetet som personlig tränare andra arbetsuppgifter om de arbetar heltid. T ex som styrketräningsinstruktör, receptionist, kostrådgivare,  och/alternativt gruppträningsinstruktör.  Att ha olika arbetsuppgifter i en träningsverksamhet kan vara ett bra sätt att möta nya kunder på. På anläggningar med stor efterfrågan på personliga tränare finns det de som endast arbetar som PT. Det är efter att de har arbetat upp sin kundkrets. 


Vilket inflytande har den här skolan i branschen? Hur ser arbetsgivarna på denna utbildning?

The Academy är en av de aktörer som anses som en av de mest seriösa i branschen. Detta på grund av att vi redan 1999 började utbilda personliga tränare och sedan dess har varit ledande i många delar av pt-branschens utbildningsutveckling. Vårt utbildningsteam är stort och brett för att du på våra utbildningar ska möta professionella utbildare som har spetskompetens inom sitt område, dvs de arbetar aktivt inom sitt område utöver att de utbildar. De har alla en pedagogisk förmåga utöver spetskompetensen. Inom The Academy samarbetar alla utbildare med ledning och administratörer för att skapa bästa möjliga utbildning för dig. Detta är några av The Academys framgångsfaktorer som har lett till att du som utbildningsdeltagare hos oss når en kompetens som många arbetsgivare uppskattar.

Har ni några exemplen på tidigare elever som, inom PT branschen, gör något annat än att arbeta som anställd på en träningsanläggning? 

Det är många som driver eget och har sin egen PT-kundkrets. Vissa väljer att arbeta enbart med utomhusträning alternativt hyr in sig i en lokal, medan andra riktar sig mot företag och att leverera personlig träning till deras personal. Det blir också allt vanligare med PT-studios,  dvs mindre anläggningar som bara inriktar sig på personlig träning.

Hur mycket kostar utbildningen till lic. personlig tränare?

Totalt pris för alla tre utbildningsstegen ink. material, examinationer och intyg:
52 900 kr ex moms (66 125 kr inkl moms).

Om du tidigare har läst anatomi, fysiologi och träningslära finns det möjlighet att tillgodoräkna delar av din utbildning. Kontakta oss i fall det kanske gäller dig. 

Ingår det i utbildningen att jag blir styrketräningsinstruktör?
Om ja, när får jag den utbildningen?
Kommer jag kunna börja arbeta som det någon dag i veckan under tiden jag utbildar mig?

Efter du genomfört utbildningen Lic. Träningsinstruktör är du utbildad styrketräningsinstruktör och kan börja arbeta som detta.

Har personliga tränare någon fackförening eller motsvarande?

Nej, inte specifikt för personliga tränare men en del tränare väljer att ansluta sig till KRY, Kroppsterapeuternas yrkesförbund. 
https://www.kroppsterapeuterna.se/

Hur förbereder jag mig bäst inför utbildningen?

I samband med din bokning och anmälan skickar vi en bekräftelse till dig. I bekräftelsen finns inloggningsuppgifter till My School, vår utbildningsportal, där din utbildning börjar med onlinestudier. 
Ta god tid på dig att genomföra dem. 
Att du själv provar på att köpa en pt timme, alternativt praktiserar hos en personlig tränare vid ett tillfälle, och att du varierar din egen träning så mycket som möjligt inför utbildningen är rekommendationer som vi också tror påverkar din utbildning positivt.

Vilka licenser ingår i utbildningen? 

Under den här fliken kan du läsa mer om licenserna som utdelas efter godkända teoretiska och praktiska examinationer: 

https://theacademy.se/licens/