4 min

Rehabilitering av stukad fot

Vrickning av fotleden är ganska vanligt, både för idrottsutövare och för vardagsmotionärer. Enligt statistik är var femte idrottsskada en vrickning.

När olyckan väl är framme är något av det viktigaste att göra en ordentlig akutbehandling av skadan. Speciellt kompression bör prioriteras. Efterhand är det viktigt att belasta foten gradvis för att undvika fördröjd läkning av skadan. Jag anser att den första delen här är något som många inte vet så mycket om, särskilt om de inte är elitidrottare och har hjälp från medicinskt stödpersonal. Men kunskap kring akut omhändertagande av skador är bra för alla att ha. Dålig akutbehandling förlänger skadeförloppet och kan också göra rehabiliteringen mer komplicerad.

Tålamod är din bästa vän

Över 50% av de som vrickar foten vrickar den igen inom 6 månader. En grad 2-3 skada på fotledens ligament tar lång tid att läka, ofta upp till 6 månader. Många med fotledsvrickning börjar för tidigt med matcher och träning och har för snabb progression genom de olika faserna. Speciellt fasen med balans- och styrketräning i form av balansbräda och enbensövningar blir ofta negligerad eftersom den uppfattas som "tråkig och oviktig" träning. Denna fas är otroligt viktig för att träna upp proprioceptionen (ledkänslan och kontakten mellan ledband och nervsystem). Skadan på strukturen har också skadat proprioceptionen och gör att det blir förseningar i afferent information. En frisk och läkt ankel klarar ofta att återhämta sig när den är på väg att vricka sig medan en icke återställd ankel inte reagera tillräckligt snabbt för att undvika skada. Detta är också anledningen till att tejpning och ortoser kan vara bra verktyg i början eftersom de hjälper till med ledkänslan och fungerar som ett säkerhetsbälte. Denna proprioception tar lång tid att träna upp och bör implementeras i varje fas av rehabiliteringen. Upprepade vrickningar gör ledbanden slappare, samt skadar proprioceptionen, vilket i sin tur kan leda till nya skador och kronisk ankelinstabilitet.

Rehabilitering

När det kommer till idrottsutövare är det viktigt att alla faser i rehabiliteringen följs noggrant, särskilt övergången från träning till match/tävling. Man ska vara helt smärtfri, både under och efter träning, innan man går vidare till RTP (return to play). Skaderisken är betydligt högre i match/tävling och man bör vara extra noggrann med att både de fysiska och mentala kapaciteterna är 100% redo för vad som krävs i idrotten man utövar. Man bör också ha genomfört systematisk styrke- och konditionsträning, så att man är i bättre fysisk form än före skadan.

Kriterier för allmänheten

Det borde finnas ordentliga kriterier för allmänheten vid stukade fotleder (på samma sätt som det finns för höft- och ljumskador) med olika tecken man ska checka av innan man går vidare till nästa fas. Här är både smärta, svullnad, full rörlighet i fotledem, lokal muskulär utmattning, styrka, stabilitet, neuromuskulär kontroll, proprioception och funktionell styrka viktiga indikatorer att använda.

Av: Tommy Lande, Osteopat och personlig tränare

Publisert: 15.07.2024 KL. 11:22
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy