5 min

Nej, detox fungerar inte

Det finns inga vetenskapliga bevis för att detox fungerar.

Begreppet detox har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Det marknadsförs och skrivs om olika detoxkurer, tarmsköljningar med så kallad detoxeffekt och detox-smoothies – allt med målet att rena kroppen från giftiga ämnen. Ordet detox betyder avgiftning, men vilken effekt har egentligen denna detoxtrend, och är den nödvändig?

Enligt forskare finns det kort sagt ingen vetenskaplig dokumentation som visar att så kallade detoxkurer fungerar. Vår kropp har egna system för att göra sig av med skadliga ämnen genom bland annat njurarna, levern och lungorna. Vi behöver inte någon särskild detoxjuice eller diet för att rena matsmältningen eller för att få en hälsosammare kropp. Professor Bente Klarlund från Institutet för Klinisk Medicin vid Köpenhamns universitet säger att vi inte kan skölja ut skadliga ämnen genom en diet.
– Ämnen vi inte behöver försvinner ur kroppen genom urin, avföring eller utandning, förklarar professorn.

Negativa effekter
Klarlund får medhåll av Jens Rikardt Andersen, docent vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns universitet. Andersen påpekar att det faktiskt kan vara problematiskt att ge sig på en så kallad detoxkur med stora mängder vatten, juice och te under en vecka eller längre, eftersom det kan leda till att kroppen förlorar viktiga vitaminer och mineraler. Han rekommenderar särskilt sjuka, äldre och gravida att undvika detoxkurer.
– De som tjänar pengar på att sälja olika kurer har en moralisk skyldighet att bevisa att de fungerar, och åtminstone att de inte är hälsoskadliga. Sådana studier finns inte idag, säger Jens Rikardt Andersen.

Tarmsköljning
Detoxbegreppet används också ofta i samband med marknadsföring av tarmsköljningar. Näringsforskaren Katherine Zeratsky varnar dock för att tarmsköljning kan vara skadligt och orsaka bland annat uttorkning, magkramper och kräkningar. Dessutom kan tarmsköljning leda till att viktiga bakterier som är en del av tarmens naturliga bakterieflora sköljs bort, vilket i sin tur kan öka risken för tarmproblem och matsmältningsbesvär.

"Men det fungerar för mig?!"
Det finns alltså inga vetenskapliga bevis för att detoxkurer faktiskt "renar kroppen från gifter". För friska personer klarar kroppen av detta helt på egen hand. Ändå är det många som upplever att en detoxkur hjälper. Kanske känner man sig piggare och mer energisk, eller så går man ner i vikt om det är målet med detoxkuren.

Men den viktiga frågan är då: är det verkligen detoxkuren i sig som ger dessa effekter tack vare den påstådda "renande effekten", eller är det snarare resultatet av alla små förändringar man gör under tiden? En typisk detoxdiet eller ett detoxprogram innehåller ofta mycket vatten och näringsrika livsmedel som grönsaker, nötter, frukt, bär och örter. Dessa råvaror är naturligtvis bra för hälsan – oavsett om du äter dem under en detoxkur eller inte.

Samtidigt är det många som drar ner på alkohol, skräpmat och socker under en detoxkur, och bara dessa förändringar kan ge känslan av en "renare och hälsosammare kropp". Dessutom kan man känna sig mer energisk och därför röra på sig mer, vilket ytterligare bidrar till välbefinnandet.

Och vi får inte heller underskatta placeboeffekten: att helt enkelt tro att man ska må bättre kan i sig göra att man faktiskt gör det. Men då kanske det inte är detoxpiller och dieter som förtjänar att hyllas som det "magiska knepet"?

 

Källa: https://videnskab.dk/krop-sundhed/der-er-ingen-beviser-for-at-detox-kure-virker

Publisert: 24.02.2025 KL. 11:14
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 
The Academy