Att arbeta som PT på SATS

Att arbeta som PT på SATS

Du som vill börja arbeta som Personlig Tränare har en del saker att tänka på: Var vill jag jobba? Hur mycket vill jag jobba? Hur mycket tjänar en PT? Vilken utbildning ska jag välja?

Vi på The Academy har större eller mindre samarbeten med Sveriges alla arbetsgivare inom Personlig Träning. För att vi hela tiden vill höra vad de som arbetsgivare efterfrågar hos en PT, hur utvecklingen ser ut och för att alla arbetsgivare hör av sig till oss för att de vill anställa fler PTs så kommer vi under närmaste veckorna att intervjua några av landets största arbetsgivare för att ge dig en inblick i hur det är att jobba som PT runtom i vårt land.

En vanlig fråga vi får på vårt kontor är "Hur mycket tjänar en Personlig Tränare". Vi vill låta arbetsgivarna svara med sina egna ord. Mats Hellsten som ansvarar för PT-verksamheten på SATS Sverige, en PT-verksamhet som har prognos att landa på ca 400 000 timmar under 2017, bryter här ned en "timme personlig träning" och berättar varför strukturen ser ut som den gör hos dem.

Så här skriver SATS på sats.se om sin egen PT-verksamhet

"SATS som arbetsgivare är med och leder utvecklingen av PT-yrket. Vi har ambitionen att kunna erbjuda de bästa tjänsterna, levererade av de bästa personliga tränarna till våra kunder. Vi söker därför dig som vill satsa helhjärtat på ett yrke som Personlig Tränare. Våra medarbetare är trygga, engagerade och energiska personer som också har en gedigen kunskap om träning. Våra medlemmar ska känna att just du är rätt person som kan hjälpa dem nå sina träningsmål."

Mats Hellsten, SATS


(Mats på plats under vårt Meet & Greet där han berättar om hur han jobbar med sina PTs på SATS och hur han tror att framtiden kommer att se ut.)

En Personlig Tränare på SATS arbetar i dagsläget som behovsanställd (timanställd), vilket innebär att man enbart får lön för de PT-timmar man utför. En viktig skillnad från många andra kedjor är att man som PT på SATS får betalt för sina konsultationer (kallas på SATS för PT-start). Man får således betalt för att bygga upp sin nödvändiga kundbas för att kunna leva på yrket PT.

Ur en anställds perspektiv så är det lätt att tro att kedjan tar den största delen av intäkten. Om man gör en enkel jämförelse mellan priset på en PT-timme och den lön man som PT får så ser det ut som man får mindre än hälften av intäkten. Detta är dock inte hela sanningen så nedan följer en uppställning på intäkter och kostnader för SATS avseende återigen, en levererad PT-timme.


+
Intäkt för en PT-timme

-
Kostnader för att leverera PT-timmen

Moms ska betalas på det av kunden betalda priset
PT ska ha lön
Lönen genererar arbetsgivaravgifter (ca 32%)
Avsättning för semesterersättning till PT
Avsättning för pension till PT
PT ska ha kläder och skor att jobba i, kostnadsfritt för PT på SATS
PT ska ha lokal att utöva tjänsten i, SATS har idag 62 st helägda center huvudsakligen i de största orterna
PT ska ha tillgång till personalrum med eget skåp
PT behöver ett system att hantera sina kunder i, en SATS PT använder en egenskapad app för detta för att minska en PTs administration så mycket som möjligt
Utöver det så avsätts en del av intäkten för att kunna erbjuda interna (gratis för PT) vidareutbildningar för att kunna leverera ännu högre kvalitet till kund
PT får lön vid sjukdom precis som ett ”vanligt” arbete
Utöver det så finns det ”overheadkostnader” såsom: Löneavdelning, kundservice samt en stor supportorganisation runt PT

Det som blir över efter det är företagets vinst.

En förutsättning för att ovan ska vara möjligt är att vi har kunder/medlemmar att leverera PT till. Helst många. SATS har idag ca 185 000 medlemmar varav nästan 10% använder PT någon gång under sin tid använder PT.

Vi tackar Mats för hans utförliga svar och snart kommer vi ut med nästa arbetsgivare där vi har ställt samma fråga och senare kommer vi även att ta upp hur mycket en Personlig Tränare tjänar hos olika arbetsgivare. Läs även: Puls & Träning

Om du är intresserad av att utbilda dig till Lic. Personlig Tränare och börja arbeta på SATS kan du klicka här för att läsa allt om vår utbildning Lic. Personlig Tränare. Redan under din utbildning kommer du att få träffa Mats och andra arbetsgivare för att så tidigt som möjligt kunna knyta kontakt med eventuella arbetsgivare för dig.

The Academy, Eleiko & SAFE är de enda tre godkända utbildningarna på SATS

"För att arbeta som Personlig Tränare krävs att du genomfört en av oss godkänd PT-utbildning. I dagsläget så tar vi företrädesvis in dig som har en giltig licens från SAFE Education men även från The Academy och Eleiko Education. Om du har genomfört en annan utbildning så erbjuder vi dig en möjlighet att göra en teoretisk och praktisk kunskapskontroll genom SAFE Education. Om du klarar dessa kunskapskontroller så har du tillräcklig kompetens för att gå vidare i vår rekryteringsprocess som kan ge dig en anställning." 

(hämtat från sats.se)