Äntligen start för Lic. Medicinsk Tränare!

Äntligen start för Lic. Medicinsk Tränare!

Lisa Johansson är Personlig Tränare på ACTIC. Hon har valt att fortsätta utbilda sig och specialisera sig på Medicinsk Träning. Läs hennes tankar om första dagarna under utbildningen till Lic. Medicinsk Tränare:

"Efter två intensiva dagar på skolan i Bromma är första utbildningstillfället avklarat, och jag har tagit första steget på resan mot att få kalla mig Lic. Medicinsk Tränare by The Academy.

Medicinsk träning kan beskrivas som en brygga mellan vård och träning, och som tränare arbetar man långsiktigt med klienter som diagnosticerats med exempelvis metabola sjukdomar som diabetes typ 2, stressrelaterade sjukdomar, hjärt - kärlproblematik eller åldersrelaterade sjukdomar, och även med att förebygga samtliga. Alla dessa sjukdomar ökar drastiskt till följd av bland annat en allt mer inaktiv befolkning, samtidigt som väldigt få tränare vet hur de ska arbeta med sina klienter för att motverka och behandla detta på bästa sätt.

För min del känns det otroligt roligt att vara en av de allra första att kunna titulera sig Lic. Medicinsk Tränare då utbildningen är den enda i sitt slag på marknaden, och jag tillhör den första officiella klassen. Genom att gå utbildningen kommer jag kunna arbeta mycket mer optimalt med mina klienter och träna dem på ett bättre sätt, vilket såklart är det viktigaste av allt i mitt jobb som personlig tränare och kostrådgivare. Dessutom öppnar det möjligheter att skriva, prata och föreläsa om just medicinsk träning och sjukdomar relaterade till livsstil, och på så sätt kunna nå ut och hjälpa fler människor. Eftersom utbildningen är så pass avancerad förväntar jag mig ökad kunskap för hur kroppen fungerar, hur allt hänger ihop och hur jag kan arbeta så optimalt som möjligt med varje individuell klient. 

Som alltid när jag utökar min kunskap om kroppen, träning och kost så slås jag av att ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag egentligen vet och kan, och hur enormt stort området är - vilket också är tjusningen, att det alltid finns mer att lära sig. Det är lätt att tänka svart och vitt, rätt och fel, men när det gäller kroppen så finns inget svart eller vitt, utan ett oändligt spektrum av färg. 

Under de två första dagarna har vi bland annat fördjupat oss i fysiologi och hur träningen påverkar kroppen på detaljnivå, nutritionens betydelse, vikten av anpassad testmetodik och dokumentation, hur en medicinsk tränare arbetar, och mycket, mycket mer. Vi har även fått utföra uppvärmning i form av vitrysk folkdans och maxintervaller i breakdance, vilket också var en ny erfarenhet..!

Centralt för hur en medicinsk tränare arbetar är att allt är oerhört individanpassat för att optimera klientens resultat, och att man alltid har ett tydligt syfte med allt man gör. Som jag nämnde tidigare så finns det inget rätt eller fel, så länge det finns ett syfte. Dagarna har verkligen givit mig flera aha-upplevelser och jag inser hur icke-optimalt och till och med felaktigt många tränare arbetar med sina klienter - för att inte tala om gemene människa som tränar på egen hand. Många påståenden som mer eller mindre hela träningsbranschen tar för givet är felaktiga, och jag påminns om vikten av kritiskt tänkande, och att vetenskapen ständigt utvecklas. Vi har fått ta del av dagsfärska studier som kastar om sådant vi tidigare lärt oss eller antagit varit sant.  

De första två dagarna på utbildningen har varit oerhört intressanta och lärorika, och jag ser verkligen fram emot de nästkommande utbildningstillfällena och att så småningom kunna hjälpa människor genom mitt arbete som Lic. Medicinsk Tränare."

- Lisa Johansson, ACTIC

För att läsa mer om utbildningen Lic. Medicinsk Tränare tryck här  För att se var du kan anlita Lic Medicinska Tränare tryck här